Menu Sluiten

Ergnonomiegids

Ergonomie is een ruim begrip. Het wordt vaak geassocieerd met de gebruiksvriendelijkheid van een product. Maar wat is nu echt ergonomisch? Het is namelijk veel breder. Ergonomie kan men kortweg definiëren als het aanpassen van de directe omgeving aan de behoeften en de gezondheid van de mens. Dit in de vorm van een product, een ruimte of een werkplaats. Bij het ontwerpen van ergonomische producten speelt vooral de gebruiksvriendelijkheid en het comfort een rol.
Bij Sioen Furniture zijn we gespecialiseerd in het verbeteren van de ergonomie van uw werkplaats of bij u thuis. Wij beschikken over de beste producten van topmerken zoals Haworth, Interstuhl, Comforto, Interstuhl, ICF Office, Dynamobel en Four Design. Hun producten zijn steeds ontworpen met als belangrijkste eigenschap, de ergonomie en gebruiksvriendelijkheid.
Vaak wordt er een keuze gemaakt tussen enerzijds design en anderzijds ergonomie. Bij Sioen Furniture beschikken we echter over een uitgebreide selectie aan designvolle bureaustoelen zonder de ergonomische aspecten uit het oog te verliezen. In onze toonzaal wordt elke ergonomische stoel uitgelegd en bieden wij u verder de mogelijkheid om elke bureaustoel uitvoerig uit te testen.
In een zakelijke omgeving kan je ook spreken van een win-winsituatie. Onderzoek heeft aangetoond dat 91% zich tijdens de werkuren gemiddeld 28 minuten met zijn werkplaats bezig houdt. Ook werd er aangetoond dat 25% van de werknemers ziekteverlof dient te nemen als gevolg van een slechte zithouding, met een gemiddelde duur van 20 dagen! Indien men deze ongemakken kan voorkomen, biedt dit zowel voor de werknemers op fysiek vlak als de werkgevers op fiscaal vlak een voordeel.
80%
Belgen krijgen vroeg of laat in hun leven te kampen met lage rugpijn.
40%
meer rugoperaties in de laatste 10 jaar door de hoge belasting van een kantoorjob.
50%
van de adolescenten heeft wel eens last van rugpijn.
Bedrijven, vrije beroepen, particulieren, … zijn in onze toonzaal welkom voor advies in verband met ergonomie en ergonomische bureaustoelen.

Gevolgen slechte zithouding

Deze problemen kunnen worden verzameld in één term: RSI. “Repetitive Strain Injury” of “lichamelijke aandoening door herhaaldelijke overbelasting”. Het is een algemene term voor diverse pijnklachten ten gevolge van een chronische overbelasting. Dit is slechts een deel van de mogelijke gevolgen van een slechte zithouding. Slecht zitten geeft de grootste druk op de tussenwervelschijven van de onderrug, meer dan staan en meer dan liggen. Dit veroorzaakt discusproblematiek zoals slijtage en uiteindelijk een hernia.
Een perfect instelbare werkomgeving is ergonomisch zeer belangrijk. Vele werkende mensen zitten 8 uur of zelfs langer op een slechte of onaangepaste bureaustoel, wat een slechte zithouding tot gevolg heeft. Vervolgens steken heel wat (chronische) lichamelijke klachten de kop op:
Spanning in de nek: De pijn in de nek kan zich uitbreiden naar de schouders.
Tendinitis: Deze peesontsteking is niet alleen pijnlijk maar zorgt er ook voor dat men minder goed kan bewegen.
Lumbago: Lage rugpijn die kan uitstralen naar de benen.
Ontsteking aan de knie: Slijmbeursontsteking veroorzaakt niet alleen pijn, maar ook het opzwellen van de voorkant van de knie.
Carpaletunnel-syndroom: De inklemming van de zenuw in de hand zorgt voor pijn en/of gevoelloosheid in de eerste 3 vingers.
Ontsteking in de pezen van de hand: Dit zorgt voor pijn in de pols en/of de onderarm.
Tenniselleboog: Aandoening aan de buitenkant van de elleboog. deze pijn straalt uit tot in de pols en de vingers.

De bureaustoel

De basis van een ergonomische werkomgeving begint vaak bij een ergonomische bureaustoel. Door de technologische ontwikkelingen zorgen nu ook laptops, smartphones en tablets voor gezondheidsproblemen aan de nek of rug. Een instelbare laptophouder kan, samen met de juiste bureaustoel, die problemen voorkomen en zelfs oplossen. Bij het gebruik van een smartphone of tablet is vooral de zithouding en dus de zitinstelling belangrijk.
De onderstaande bureaustoelen zijn perfecte voorbeelden. Niet alleen zijn ze uitstekend qua ergonomie en flexibiliteit maar met 10 jaar garantie ben je zeker dat de investering de moeite waard is. De ergonomische stoelen en kantoortafels zijn steeds voorzien van een kwaliteitslabel. De hoogte-instelbare 3D of 4D armleggers zorgen voor een ontlasting van de nek. De zithoogte, de zitdiepte en de tegendruk van de rugleuning is telkens instelbaar. De Airpad van Interstuhl staat echter bekend om zijn unieke Body-Float, een gepatenteerd systeem van dynamisch zitten, de beste zithouding is namelijk de volgende zithouding. Door actief te zitten en voldoende te bewegen houd je je rug fit en sterk en voorkom je een verzwakte rug. Ten slotte beschikken beide zitoplossing ook over de “negatieve zitneig” die de rug activeert en de onderrug ontlast.

EVERYis1

Ergonomische bureaustoel

De nieuwe EVERYis1 is het instapmodel voor de eisen van de nieuwe, mobiele en modulaire werkwereld. Ervaar nu de highlights van de collectie.

Airpad

Ergonomische bureaustoel

De synthese van lichtheid: twee innovaties: een nieuw gevoel van lichtheid. Het nieuwe, transparante membraan vormt de evolutie van de mesh-achterkant.
Interstuhl bureaustoel MOVYis3

MOVYis3

Ergonomische bureaustoel

Een goed ontwerp begint waar je het kunt voelen. Het productassortiment tilt de combinatie van design en esthetiek met vorm en functie naar een geheel nieuw niveau.
Interstuhl bureaustoel PUREis3

PUREis3

Ergonomische bureaustoel

Dankzij het innovatieve mechanisme nodig is de stoel verrassend licht. Overal waar een PUREis3 nodig is, kan hij onmiddellijk door iedereen worden gebruikt.

De zithouding

Om deze problemen te vermijden dien je gezond en dynamisch te zitten. Met een kwaliteitsvolle office desk chair met onder andere lumbaal steun en een hoogte-instelbare functie neem je de juiste zithouding aan en zorg je ervoor dat je pijnvrij en ergonomisch kan werken. Hier enkele tips om een goede en aangepaste ergonomische zithouding aan te nemen in uw woon – of werksituatie.
1. Afstand ogen – scherm: tussen 50 & 70 cm
2. Schouders ontspannen, niet opgetrokken
3. Voorarmen horizontaal, ellebogen in een hoek van iets meer dan 90°

4. Afstand knieën/bureaublad 8 à 10 cm

5. Druk op de knieholte vermijden

6. Benen in een hoek van minimaal 90°
7. Voeten rustend op de vloer (of eventueel een voetsteun)

8. Rug tegen de rugleuning drukken

9. Hoogte van de rugleuning zo instellen dat het bekken en de lenden goed ondersteund worden

10. Volledig zitoppervlak gebruiken

Conclusie

Een ergonomische bureaustoel is zeker en vast zijn geld waard. We moeten goed zorg dragen voor onze rug, want kantoorjobs zijn een erg rug belastende beroepen. Om hernia’s en talloze beurten bij de kinesist te vermijden, blader gerust eens door onze catalogus of kom eens langs bij ons in de winkel voor wat meer uitleg. We kunnen jou ook helpen met de gepaste bureaustoel te vinden. Lukt het niet om tot bij ons te geraken? Geen probleem; mail of bel ons gerust met jouw vragen, we staan altijd paraat om onze klanten te helpen.
Contacteer ons
close slider